Diakonia Ewangelizacji – sprawozdanie ze spotkania

Zgodnie z powziętym planem, w czwartek 12.10.2017 r. odbyło się pierwsze w nowym roku formacyjnym spotkanie Diecezjalnej Diakonii Ewangelizacji.  Spotkanie odbyło się w „sali na górze” plebani w Małym Kacku. Bezpośrednio przed spotkaniem niektórzy z nas uczestniczyli w parafialnej Mszy świętej, aby Panu Bogu dziękować za wszystko, czego dokonuje w naszym życiu i prosić o błogosławieństwo w dziele ewangelizacji.

Rozpoczęliśmy modlitwą do Ducha Świętego. Potem konferencję wygłosił moderator DDE ks. Piotr Lebkuchen. W kilku słowach opowiedział o tym, czym jest ewangelizacja, która często mylona jest z katechizacją. Dzielił się swoim doświadczeniem ewangelizacji i zachęcał nas do poznawania dokumentów Kościoła na temat Nowej Ewangelizacji.

Następnie Marek Filar (do niedawna odpowiedzialny Centralnej Diakonii Ewangelizacji) przypomniał nam, że Ruch Światło-Życie jest ruchem ewangelizacyjnym, który od ewangelizacji rozpoczyna formację swoich uczestników, zaś głoszenie Dobrej Nowiny o Jezusie Chrystusie czyni swoim głównym zadaniem. Ewangelizacja ma być nowa w zapale, metodzie i środkach wyrazu.

Umocnieni słowem przystąpiliśmy do omawiania działań minionych, ale przede wszystkim dzieliliśmy się planami wielkimi i tymi mniejszymi na najbliższy czas. Wielu z nas mówiło o potrzebie warsztatów ze szkoły modlitwy charyzmatycznej, wstawienniczej, mówienia świadectwa ewangelizacyjnego i głoszenia kerygmatu. Warsztaty pomogłyby członkom Ruchu włączyć się w dzieło ewangelizacji.

Spotkanie zakończyliśmy modlitwą różańcową prosząc Maryję Gwiazdę Nowej Ewangelizacji, aby towarzyszyła nam jak uczniom w dniu Pięćdziesiątnicy i wspierała w podejmowaniu dzieła ewangelizacji i ożywieniu naszych wspólnot.

Uczestników było dosyć sporo, ale wciąż potrzebujemy nowych rąk do pracy, głów do myślenia i serc do modlitwy, więc jeśli szukasz swojego miejsca w diakonii Ruchu Światło-Życie lub czujesz, że Pan Bóg powołuje Cię do służby – nie wahaj się dłużej i przyjdź na kolejne spotkanie, o którym poinformujemy w późniejszym terminie.

Komentowanie jest zablokowane