Sprawozdanie z akcji #podziwiamBlachnickiego

Zaczęło się od informacji na ogólnopolskim spotkaniu odpowiedzialnych Diakoni Komunikowania Społecznego w Sulejówku i jak normalny facet oczywiście zapomniałem o rocznicy.

Wierzę, że Pan Bóg miał swój plan, tylko nie wiem dlaczego w stosunku do mnie. W czasie moich przejażdżek rowerowych pękła mi dętka i musiałem kawał drogi iść z rowerem, i wtedy z tych nudów zacząłem się modlić, ale myśl o uświetnieniu rocznicy nie dawała mi spokoju.

Wiedziałem jedno sam nie dam rady, trzeba szybko szukać zespołu. Obok żony Hanny pojawili się Gosia i Wojtek, Monika, Gosia i Jarek, ksiądz Zenek.

Na pierwszym spotkaniu Monika wymyśliła nazwę #podziwiamBlachnickiego, a druga Monika projektuje i wykonuje logo. Nazwa i logo znakomite wręcz genialne, i może nie obiektywnie powiem, że najlepsze w kraju.

Cel akcji:

• Przypomnienie postaci Założyciela Ruch Czcigodnego Sługi Bożego Księdza Franciszka Blachnickiego;
  • modlitwa o rychłą beatyfikację;
  • ożywienie członków Ruchu i poprzez przypomnienie o korzeniach;
  • Zobaczenie, co jest do roboty w przyszłości.

Zaczęło się Lucenariami I Nieszporami I Niedzieli Adwentu w parafii pw. Chrystusa Króla w parafii Chrystusa Króla w Małym Kacku. Po nieszporach i Mszy Świętej 2 Rajmund Żelewski wspominał Wujenkę i Wujcia czyli Wisię (Jadwigę) i Stanisława Ludwigów, ich spotkania i pracę razem z Czcigodnym Sługą Księdzem Franciszkiem. Nagranie udostępniono w internecie, ilość wyświetleń filmiku 145.

W pierwsze poniedziałki miesiąca przed Eucharystią dla Domowego Kościoła przedstawiały się poszczególne diakonie:

• Grudzień – Ksiądz Tomasz przedstawił Czcigodnego Sługę jako wybitnego teologa. Ilość wyświetleń 110;
  • Styczeń – Basia i Edek podzielili się swoją rodzinną tajemnicą związaną z Czcigodnym Sługą. Ilość wyświetleń 170;
  • Luty – ksiądz Mateusz Zawadzki podzielił się świadectwem jak dzieło Czcigodnego Sługi Księdza Franciszka działa dzisiaj wśród młodzieży i jak uniwersalne i ponadczasowe jest to dzieło. Ilość wyświetleń 450 – informacja powielona na osobistym profilu Księdza na FB;
  • Marzec – Jurek Bogusławski przypomniał nam jaką ważną rolę odgrywała liturgia w życiu Księdza Franciszka;
  • Kwiecień Małgorzata i Jarosław Szydłakowie przedstawili KWC jako dzieło Ducha Świętego i Księdza Franciszka. Ilość wyświetleń 88;
  • Maj – Monika Baran przypomniała nam o jednym z ważniejszych zadań dla nas jako chrześcijan czyli ewangelizacji i jak to zadanie traktował Ksiądz Franciszek. Ilość wyświetleń 61;
  • Czerwiec – Justyna i Marcin Milochowie uczyli nas jak się modlić na wzór Naszego Założyciela;
  • Wrzesień – Anna i Leszek Dubiccy mieli przedstawić nam wrażliwość społeczna Księdza Franciszka na przykładzie Diakoni Społecznej, niestety korek na obwodnicy uniemożliwił nam wysłuchanie tego świadectwa;
  • Październik – w tym czasie ja miałem przedstawić sposoby komunikacji Księdza Franciszka– niestety przy układaniu planu zapomnieliśmy, że to jest październik, a w październiku odmawiamy różaniec;
  • Listopad – czyli teraz podsumowanie akcji #podziwiam Blachnickiego.

W rocznicę odejścia do Pana spotkaliśmy się na Eucharystii w Małym Kacku i wysłuchaliśmy świadectwa osobistego spotkania z Naszym Założycielem wygłoszonego przez pana Jarka Biereckiego. W pamięci pana Jarka – Ojciec Franciszek to wysoki szczupły kapłan w charakterystycznych okularach, pełen energii, pasji, zawierzający wszystkie dzieła Niepokalanej i Opatrzności Bożej, wizjoner, wyprzedający swoje czasy. Te spotkania zaowocowały postawą życiową p. Jarka, którą można streścić w słowach: „są wartości przy których nie ma miejsca na kompromis, zaś wybór dobra i postawa opowiedzenia się za Wolą Bożą musza kosztować i burzyć konformizm”. Tu warto wspomnieć, że Pan Jarek wraz z Jarkiem Szydłakiem wspólnie rozpoczęli i kontynuują dzieło jakim jest budowa Domu Rekolekcyjnego w Małym Kacku. Równocześnie podjedliśmy intensywną kampanie Internetową (Monika dziękuję), gdzie planowaliśmy umieścić krótkie filmiki dlaczego podziwiam Blachnickiego.

Statystyka wyświetleń:

• Zaproszenie do akcji – 985 wyświetleń na youtube + 3,8 tys. wyświetleń na facebook (na cała Polskę);
  • Około 50 filmików, w których znalazły się różne wypowiedzi ludzi Ruchu, chyba najbardziej profesjonalne przygotowała diecezja pelplińska.

Co by nie było tak smutno i poważnie był też bal

#podziwiamBlachnickiego (Teresie i Darkowi Chamerom dziękuję). Było to 12.02.2017 w Rumi. Bawiło nas się około 240 osób. Była wspaniała atmosfera, spotkanie oazowiczów ze wszystkich pokoleń, klimatu dodawały zdjęcia z pierwszych oaz na Ziemi Kaszubskiej. Do historii przejdzie polonez na 120 par w ograniczonym miejscu. W kuluarach o zdjęciach opowiadali Wojciech Ambrosiewicz i Teresa Adrianowska.
Na Oazach Modlitwy i szkole animatora dla młodzieży zostały zaprezentowane konferencje wraz z zabawami dla młodych ludzi, dla który mogło to być pierwsze spotkanie z naszym Założycielem i z Jego postawą i historią życia. Prowadzili to Robert, Monika, Justyna i Marcin, Asia i Michał, Asia i Jacek.

Największym wydarzeniem miała być konferencja

#podziwiamBlachnickiego. Życie spowodowało to, że była połączona z Dniem Wspólnoty. Miało to miejsce 27.05.2017 w Zespole Szkół Katolickich im. Świętego Jana Pawła II w Gdyni Obłużu przy parafii pw. Św. Andrzeja Boboli. Konferencja zyskała patronat Metropolity Gdańskiego Księdza Arcybiskupa Sławoja Leszka Głódzia.
Zaprosiliśmy wielu wspaniałych gości wśród których byli:

• Ksiądz Biskup Edward Zielski z Brazylii – referat pt. Uniwersalność pasterskiej wizji Czcigodnego Sługi Bożego Księdza Franciszka Blachnickiego na przykładzie Movimento Evangelizador Luz–Vida;
  • Ksiądz Biskup Adam Wodarczyk, biskup pomocniczy diecezji katowickiej i postulator procesu beatyfikacyjnego Czcigodnego Sługi Bożego Księdza Franciszka – referat pt. Prorocka  umiejętność odczytywania znaków czasu Czcigodnego Sługi Bożego księdza Franciszka Blachnickiego;
  • Ksiądz biskup Zbigniew Zieliński, biskup pomocniczy Archidiecezji Gdańskiej;
  • Ksiądz dr Marek Sędek – Moderator Generalny Ruchu Światło– Życie;
  • Ksiądz dr Antoni Dunajski – referat pt. Obecne i przyszłe przestrzenie duszpasterskie do zagospodarowania przez ludzi Ruchu z punkt widzenia oazowego proboszcza;
  • Ksiądz Andrzej Regent (niestety z uwagi na chorobę nie mógł przybyć);
  • Ksiądz Piotr Tobolewski – moderator senior Domowego Kościoła Archidiecezji Gdańskiej;

Na konferencji oprócz wspomnianych wcześniej konferencji miały miejsce:

1. Oazowa Kanapa – czyli wspomnienia jak to było na początku. Zasiedli na niej:
  • Ksiądz Biskup Edward Zielski – jeden z trójki księży, którzy zapoczątkowali Ruch w diecezji chełmińskiej;
  • Ksiądz dr Antoni Dunajski, drugi z trójki księży, którzy zapoczątkowali Ruch w diecezji Chełmińskiej;
  • Ks. Piotr Topolewski, „czwarty muszkieter” nieodłącznie związany z Domowym Kościołem;
  • Barbara Hyży wraz z mężem śp. Janem byli parą diecezjalną diecezji Chełmińskiej;
  • Małgorzata i Wojciech Ambrosiewiczowie, Wojtek był pierwszym moderatorem świeckim odpowiedzialnym za młodzież Ruchu w Gdyni, a Gosia była Animatorką wtedy Adama Wodarczyka dzisiaj księdza biskupa;
  • Teresa i Rajmund Żelewscy, pierwsza para diecezjalna Archidiecezji Gdańskiej;
  • Teresa Adrianowska wraz z mężem śp. Stanisławem byli w pierwszym kręgu w Gdyni;
  • Barbara Urbańska wraz z nieobecnym mężem byli parą diecezjalną diecezji pelplińskiej.

2. Panel proboszczów, w którym nasi Goście dzielili się doświadczeniem współpracy z ludźmi Ruchu. W panelu brali udział:

• Ks. dr Antoni Dunajski, proboszcz parafii św. Józefa w Tczewie;
  • Ks. Krzysztof Sagan, proboszcz parafii pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Żukowie;
  • Ks. Zenon Pipka, proboszcz parafii pw. Chrystusa Króla w Gdyni Małym Kacku;
  • Ks. dr Marek Sędek, Moderator Generalny Ruchu Światło– Życie, a wcześniej proboszcz parafii pw. Narodzenia NMP w Mińsku Mazowieckim;
  • Ksiądz dr Wacław Dokurno, proboszcz parafii pw. Podwyższenia Krzyża Świętego w Przecznie.

Oprócz tych wydarzeń została ściągnięta wystawa pt. „Ksiądz Franciszek Blachnicki wychowawca ludzi wolnych”. Wystawa ta premierę miała w Sejmie Rzeczypospolitej na konferencji poświęconej naszemu Założycielowi. W czasie konferencji organizatorzy zapewnili kawę, herbatę, ciasto, ciepły posiłek, prezentację zdjęć z pierwszych oaz, diakonię muzyczną, tort, transmisję na żywo w Internecie, smycze, identyfikatory i znaczki.

Plan zakładał że w konferencji może uczestniczyć ok. 300 osób zaś w Dniu Wspólnoty nawet do 1000 osób. W konferencji zapisanych było wszystkich uczestników (łącznie z zaproszonymi gośćmi, diakonią) 220 osób, a uczestniczyło łącznie około 200 osób. Konferencja była połączona z Diecezjalnym Dniem Wspólnoty. W czasie tego Dnia konferencje wygłosił ks. bp. Edward Zielski, jeden z pierwszych oazowiczów w Diecezji Chełmińskiej, a obecnie ordynariusz diecezji São Raimundo Nonato w Brazylii. Koszt konferencji to 13872 zł. Pieniądze pochodziły z wpłat uczestników i z kasy Domowego Kościoła. Znalazł się sponsor na drożdżówki i gadżety dla prelegentów. Nagrania konferencji obejrzało około 914 osób. Przy konferencji służyło około 50 osób w różnym czasie.

Podsumowanie konferencji i Dnia Wspólnoty. W konferencji uczestniczyło 220 wszystkich uczestników łącznie z diakonią i prelegentami. W Dniu Wspólnoty uczestniczyło około 300 do 400 członków Ruchu w tym około 80 dzieci Bożych. Od niedawna w Dniach Wspólnoty uczestniczyło powyżej 500 osób, a na ostatnich było około 800 osób. Na Dzień Wspólnoty została wynajęta Szkoła Podstawowa nr 39 gdzie były dla dzieci zorganizowane zajęcia. Za ten czas byli odpowiedzialni Justyna i Paweł Kuczyńscy.

Sukcesy

Bal był wielkim sukcesem organizacyjnym i ludzkim. Podziękowania dla Teresy i Darka oraz wszystkich zaangażowanych w to dzieło. Cała akcja dowiodła, że są w naszym Ruchu ludzie, którzy umieją zrobić coś dla ludzi. Wszyscy posługujący, którzy wykonują różne zawody na co dzień, okazali się profesjonalistami w każdej dziedzinie w jakiej służyli i pracowali, czyli stać nas na podejmowanie się największych wyzwań i są ludzie którzy nie mówią „nie”. W obecnym czasie nie pamiętam, żeby ktoś mi odmówił pomocy. Na podsumowaniu wszyscy stwierdzili że Konferencja była przygotowana bardzo profesjonalnie. Dzień Wspólnoty był również przygotowany bardzo profesjonalnie. Dzieci miały wszystko co trzeba było, nawet zamki dmuchane, a na Dniu Wspólnoty został przeprowadzony podział na 5 grup tematycznych, co było bardzo ciekawym eksperymentem, na którym można było podzielić się swoim przeżywaniem dzieł Ruchu. W akcję zaangażowało się około 50 osób.

Porażki

Brak komunikacji. Pomimo zaangażowania Internetu, Informatora, przekazu przez animatorów byli uczestnicy Ruchu, którzy nie wiedzieli o akcji. Nie zadziałał przekaz pomiędzy oazowiczami, albo organizatorzy za słabo przyłożyli się do tego tematu. Na konferencji i Dniu Wspólnoty porażka frekwencji. Było nas mało, mi po prostu było wstyd przed Moderatorem Generalnym i księdzem biskupem Edwardem. Kościół na Obłużu powinien być pełny, a był w połowie zapełniony. Moim skromnym zdaniem jak przyjeżdża Generał to wojsko się stawia i to całe, aby pokazać jedność. Okazało się, że jest stosunkowo wąska grupa ludzi, którzy angażują się w dzieła Ruchu. Całość DK w naszej diecezji to około 1800 osób. Moim zdaniem w różne dzieła Ruchu (tak zwane ad extra czyli na zewnątrz) poza rekolekcjami angażuje się do 100 osób, trochę mało i widzę to po ludziach, że jest to trochę mało i osoby te często się powtarzają. Jest wiele ludzi, którzy angażują się jeszcze w inne dzieła Kościoła, ale nie pod szyldem Ruchu i o tym trzeba pamiętać.

Do zrobienia.

Wstawienie zdjęć z wcześniejszych oaz na stronę Ruchu. Aktywizacja ludzi Ruchu w dziełach Ruchu. Identyfikacji członków z Ruchem i naszym Założycielem. Archiwum Ruchu naszej diecezji.

Podziękowania dla wszystkich posługujących:

• Głoszącym, wyście nas ubogacili swoim świadectwem, wiedzą, przemyśleniami, a przede wszystkim obecnością;
  • Konferansjerów, prowadzących Konferencję, nie powstydziłby się ich najwięksi;
  • W prowadzeniu recepcji, dzięki tym naszym Braciom i Siostrom wiedzieliśmy gdzie pójść i co robić;
  • Karmiącym, małe co–nie–co było super a obsługa jak w najlepszym lokalu;
  • Kanapkowcom, czyli robiącym kanapki, Drodzy Rumianie dziękujemy;
  • Czyniącym porządek z miotłą, mopem i innymi akcesoriami, to dzięki Wam szkoła w poniedziałek mogła wrócić do rzeczywistości;
  • Ułatwiającym nam parkowanie i wyjazd z parkingu naszymi wozami;
  • Wychowawcom, to dzięki nim nasze dzieci się nie nudziły;
  • Transmiterom czyli przykazujących transmisje na żywo, i to dzięki nim ciągle jeszcze w Internecie możemy powspominać;
  • Fotografom, zatrzymali w klatce nasze miny;
  • Muzykom, dzięki nim nutki wybrzmiały;
  • Historykom i Układaczom prezentacji, dzięki Nim mogliśmy zobaczyć około 1400 zdjęć z początków Ruchu;
  • Panelowcom – dzięki nim poznaliśmy, o co chodzi w Ruchu;
  • Liturgistom, trzeba patrzeć i uczyć się;
  • Opiece duchowej;
  • Modlącym się w intencji naszej akcji.

Opracował: Robert Sobczyk

Komentowanie jest zablokowane